De praktijk is gesloten t/m 1 januari 2024

Hyrax beugel

De hyrax beugel of spinbeugel is een vaste beugel die aan je kiezen vastgeplakt wordt. Deze beugel zorgt ervoor dat jouw bovenkaak breder wordt, waardoor je kiezen beter op elkaar gaan staan.

Hoe werkt de
hyrax beugel?

Je bovenkaak verbreden kan vrij eenvoudig met een hyrax. Deze beugel bevestigen we aan de kiezen in je bovenkaak. In het midden van de beugel, op je gehemelte, zit een schroefje die uitgedraaid kan worden. Op die manier wordt je bovenkaak breder, waardoor je boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Hierdoor ontstaat ook meer ruimte voor je tanden en kunnen wij het trekken van kiezen, vanwege ruimtegebrek, vaak vermijden.

De hyrax draag je ongeveer 6 maanden. De eerste weken moet je het schroefje iedere dag een stukje opendraaien. Als je kaak breed genoeg is, laten we de beugel nog zo’n 5 maanden zitten, zodat je kaak niet meteen terug groeit.

In 't kort

Betere aansluiting

een hyrax beugel maakt je bovenkaak breder, zodat deze beter op je onderkaak past.

Vaste beugel

de beugel zit vast op je kiezen, waardoor hij dag en nacht zijn werk kan doen.

Meer ruimte

je krijgt meer ruimte in je bovenkaak, waardoor we het trekken van tanden of kiezen vaak kunnen vermijden.

Vraag &
Antwoord

Het plaatsen doet geen pijn, maar is wel wennen in het begin. Tijdens de eerste weken waarin het schroefje wordt uitgedraaid, kun je druk voelen bij je kiezen, bovenkaak en soms neus. Deze druk zal na enkele keren activeren weer verdwijnen.

Poets minimaal 2 tot 3 keer per dag je tanden met fluoride tandpasta. Ook kun je een ragertje gebruiken voor je gehemelte. Goed poetsen is noodzakelijk voor de hygiëne en een optimaal eindresultaat. Wij geven je specifieke poetsinstructies voor deze beugel.

In het midden van de hyrax zit een schroefje met gaatjes. Door het sleuteltje in het gaatje te steken, kun je draaien. Het pijltje geeft de juiste richting aan. Zonder de schroef terug te draaien, haal je de sleutel weer uit het gaatje. Meestal lukt dat niet zelf, dus vraag iemand uit je omgeving voor hulp.

Laat je adviseren

Met een hyrax beugel werken we toe naar de lach die je verdient! Tijdens een consult vertellen we er alles over.

De praktijk is gesloten t/m 1 januari 2024

Aangepaste openingstijden

Maandag 20 mei zijn wij gesloten in verband met Pinksteren!